A AFMAVA atenem persones amb Alzheimer o altres malalties neurodegeneratives. Ens trobem amb pacients d’edat avançada que majoritàriament presenten algun tipus de demència o deteriorament físic i/o cognitiu. Tots els sentits reben informació de l’ambient (llum, vibracions sonores, etc.) que ens envolta i aquestes dades es converteixen en impulsos nerviosos que arriben al cervell, on s’interpreten com a sensacions significatives. L’envelliment provoca canvis a la part del cos relacionada amb les sensacions i modifica la manera com els sentits (gust, olfacte, tacte, vista i oïda) donen informació; aquests es tornen més lents i maldestres i es necessita més quantitat d’informació sensorial per apreciar la sensació. Aquests canvis sensorials poden tenir un gran impacte sobre l’estil de vida i suposar problemes de comunicació i interrelació social, ja que tot allò que coneixem del món prové de la interpretació dels missatges rebuts pels sentits. Per tant, l’estimulació sensorial pot ajudar aquestes persones a entrar en contacte amb el seu entorn i entrenar les cèl·lules nervioses principals del nostre cervell perquè segueixin receptives als estímuls. La Sala Multisensorial AFMAVA pretén disminuir els símptomes associats a la demència (deteriorament cognitiu, símptomes conductuals i psicològics) per millorar la qualitat de vida de les persones usuàries; cerca l’equilibri entre l’activitat d’estimulació sensorial i la relaxació sensorial.
L’estimulació sensorial és molt eficaç perquè els ajuda a entrenar la ment i la psicomotricitat, mitjançant elements visuals, auditius, tàctils, olfactius i gustatius, permet abordar les capacitats cognitives, conductuals i emocionals. Se’ls permet escollir què prefereixen de l’entorn i això millora la confiança, l’autocontrol, la concentració i serveix de punt de comunicació a partir d’un estímul primari. Es crea un ambient distès que afavoreix la participació activa de la persona usuària i el seu tractament en tots els àmbits, sempre acompanyat/da per una professional que dirigirà i anirà adaptant el tractament per obtenir els beneficis més grans. S’aniran anotant els èxits i no èxits obtinguts, així com les adaptacions i es realitzaran les valoracions oportunes pels diferents àmbits professionals d’AFMAVA cada 6 mesos per valorar de manera quantitativa i qualitativa l’evolució de cada persona usuària; valoració fisioteràpica, test Tinetti, Barthel, valoració psicològica, valoració social, escala EVA,… entre d’altres. Es registrarà si hi ha algun rebuig a alguna activitat i s’intentarà adaptar, si és possible, o s’eliminarà del pla d’atenció si fos necessari. Els nostres tractaments estaran centrats en la persona (ACP).
Gràcies a una gran ajuda econòmica per part d’OBRA SOCIAL LA CAIXA, AFMAVA compta amb una sala multisensorial des del mes de desembre del 2022. S’ha creat una sala d’estimulació multisensorial amb materials específics dissenyats perquè les persones usuàries estiguin exposades a estímuls controlats per aconseguir uns determinats objectius. Es tracta d’un espai físic amb unes característiques determinades on es poden treballar de manera diferent els sentits, conté recursos que, mitjançant una tècnica, faciliten veure, sentir, tocar, entendre, provar, crear i imaginar. L’espai multisensorial conjuga l’aproximació curativa i no directiva amb l’aportació d’estimulacions sensorials dins d’un entorn específic utilitzat per desencadenar una relació. L’objectiu és donar llibertat a l’experiència sensorial, cercar la satisfacció, el plaer i el descans, de respectar la motivació i el ritme de la persona. És un entorn segur i motivant que millora el benestar físic i emocional i facilita l’experimentació, el gaudi lúdic, la relació, la comunicació i la integració, un entorn amb elements com la música, llums de colors, aromes i textures on les persones usuàries exploren, descobreixen i gaudeixen del món dels sentits i els seus efectes. Es proporciona un ambient sensorial amb menys exigències sobre les capacitats intel·lectuals mentre s’aprofiten les capacitats sensoriomotores residuals. Això permet que percebi el seu mitjà com a menys amenaçador i més manejable per poder treballar altres objectius com el nivell d’alerta, l’atenció, la memòria, etc.
Amb aquest nou programa es realitza una estimulació cognitiva i multisensorial, així com se’n facilita i afavoreix la mobilitat, la qual cosa implicarà a llarg termini augmentar la funcionalitat de la persona usuària, afavorint-ne la independència. S’afavoreix un augment de la presa de decisions, fins i tot dins del tractament multisensorial mateix, que es va adaptant d’acord amb els seus gustos i preferències, per afavorir la participació activa i el major nombre d’interaccions possibles. En les persones amb incapacitat d’expressió verbal, la professional és l’encarregada de fixar-se en les respostes que es vagin obtenint, així com en la comunicació no verbal, adaptant-lo sempre perquè estigui a gust i en un entorn amigable. En persones amb deteriorament cognitiu sever, s’ha realitzat una recopilació de dades sobre els seus gustos, preferències, aficions, feines, activitats que solia realitzar, etc. i es té en compte que del conjunt de persones usuàries són les més vulnerables i amb qui sempre resulta més difícil treballar i obtenir resultats. Aquesta teràpia afavoreix la tasca amb elles i s’obtenen més resultats ja que es parteix d’estímuls primitius i dels quals sempre obtindrem resposta, ja sigui bàsica o complexa, i això beneficia el malalt/a.
És un projecte innovador perquè a la zona de la Vall d´Albaida, és una nova forma de tractar que té multitud d´estudis en què es posa de manifest els efectes beneficis que s´aconsegueixen, sobretot en persones amb demència o deteriorament cognitiu.
També és innovador en l’aspecte d’apropar la gent gran a les noves tecnologies per mitjà de pantalles tàctils, llums de llums LED, aparell de reproducció musical, diferents butaques amb funcions, jocs amb llum ultraviolada, vibració, música, etc. una gran varietat de material tecnològic amb què mai haurà tingut contacte amb anterioritat.
OBJECTIUS
- Promoure la interacció, el desenvolupament i la comunicació, partint de les necessitats humanes més bàsiques. Es pretén aconseguir afavorir la situació personal i social de l’usuari amb discapacitat millorant i desenvolupant les condicions psíquiques, físiques, cognitives i funcionals.
- Desenvolupar i iniciar estratègies de comunicació i insistir en les capacitats sensori perceptives ajustades a les possibilitats de cada usuari. Es pretén millorar la comunicació del malalt i la seva capacitat de resposta, augmentar la interacció social i amb l’entorn millorar l´estat cognitiu, físic, funcional i social del pacient.
- Millorar les capacitats i la salut general del pacient. Es pretén afavorir el nivell d’integració sensorial facilitant així els aprenentatges bàsics, crear una memòria perceptiva a partir de respostes obtingudes per l’estimulació multisensorial i millorar l’estat cognitiu, físic, funcional i social del pacient, afavorir la relació persona usuària-familiar cuidador i disminuir el risc d’institucionalització.
- Millorar l’estat d’ànim de l’usuari. Es pretén obtenir efectes positius en l’estat d’ànim, reduir l’estrès, afavorir la integració i interacció amb l’entorn, afavorir relacions socials (amb la professional i/o amb altres usuàries/us) i més concentració i integració cognitiva, així com més gran comprensió de la percepció sensorial per part del malalt.
- Avaluar l’efectivitat de la sala en la conducta i l’estat emocional de l’usuari/ària, en l’estat cognitiu i funcional. Es pretén valorar si la sala multisensorial compleix l’objectiu de millorar la qualitat de vida global de les persones grans amb demència i valorar-ne l’efectivitat, mitjançant l’extrapolació de les dades.
AFMAVA és una entitat sense ànim de lucre que es va constituir el mes de febrer de 2000 i va obrir les portes com a Unitat de Respir Familiar – Programa d’Estimulació i Activació Cognitiva al juny del mateix any. Des dels seus inicis ha apostat per una intervenció terapèutica especialitzada en l’atenció de persones amb malalties neurodegeneratives. Tant la Junta Directiva com les professionals d’AFMAVA som conscients del treball dur que comporta mantenir una associació com la nostra, i com la resta d’AFAS.
AFMAVA ha seguit, segueix i seguirà lluitant per totes les persones que ens necessiten, posant un gran èmfasi en l’atenció individualitzada i centrada en la persona, amb plans terapèutics i adaptats a cada usuària/o de manera particular, atenent les seves necessitats i capacitats residuals, i donant suport als seus familiars-cuidadors.
Hem d’estar compromesos per i per a les nostres persones usuàries i els seus familiars, ser innovadors als tallers, cercar eines alternatives que millorin el rendiment cognitiu i físic de les persones que atenem, saber detectar la malaltia en el moment de l’aparició dels primers símptomes , per poder dissenyar la intervenció a mida de cadascun dels nostres pacients i sensibilitzant la societat.
En aquesta línia, a AFMAVA hem desenvolupat aquest programa nou per aconseguir majors beneficis en les nostres persones usuàries, però som conscients que necessitem gran ajuda i per això treballem per sensibilitzar la societat en general per integrar la gent gran i l’Alzheimer.
Des d’AFMAVA intentarem continuar creixent com a associació gràcies a l’afany de les seves treballadores, acompanyades de la Junta Directiva, que s’esforcen dia a dia per millorar, tant com a persones com a professionals, i això repercuteix en la tasca que exerceixen i, per tant, en les nostres persones usuàries, familiars i a la nostra AFA.or que desempeñan y, por tanto, en nuestras personas usuarias, familiares y en nuestra AFA.