MES DE GENER:

  • VISITA DELS PATGES DELS REIS MAGS:
    A Albaida hi ha una associació anomenada Amics del Reis Mags (formada per persones de diferents edats que treballen per realitzar la cavalcada dels Reis Mags), juntament amb el president de festes d’aquest any 2024 i un grup de dames (adolescents que fan 18 anys). El dia 4 de gener, un grup de morets i un patge del Rei Baltasar van venir a AFMAVA a recollir la carta de les nostres persones usuàries amb els millors desitjos de salut i Pau. Ens van acompanyar també l’alcalde la població, així com els seus regidors.
  • FOGUERA DE SANT ANTONI
    A Albaida és molt popular la Foguera de Sant Antoni del barri. Des d’AFMAVA es realitza una sortida a visitar els festers i festeres el divendres que celebren la festa al matí, per veure el muntatge de la foguera. Els festers ens expliquen els actes que faran, així com qui és la persona encarregada d’encendre la foguera, que és la persona més gran del barri. Després marxem a l’Ermita de Sant Antoni per veure el Sant i per tocar la campana, que és molt tradicional en aquesta festivitat. Després ens asseiem amb els festers que ens conviden a esmorzar crispetes de blat de moro (una tradició del poble).
  • DIA DE L’ARBRE:
    Aquesta data és un recordatori de la importància de protegir les superfícies arbrades, una oportunitat immillorable per transmetre la importància que tenen els recursos forestals per a la vida i la necessitat de protegir el medi que ens envolta. L’activitat consistirà que entre totes les persones participants hi plantem arbres i llavors de plantetes. Els boscos representen aproximadament el 31% de la superfície del planeta, cosa que equival a més de la meitat d’un camp de futbol per persona, i desapareixen cada dia al voltant de 350 quilòmetres quadrats de coberta forestal. Sovint es tala per produir camps de cultiu, expandir les zones urbanes i cobrir la demanda de les empreses fusteres. Hi ha molts motius pels quals dur a terme maneigs sostenibles dels boscos, que ajudarien a evitar la desforestació i conservar aquestes àrees. El “Dia de l’Arbre” es converteix en un símbol per intentar tornar als boscos una mica de com ens proporcionen cada dia. Així, tant grans com infants, adolescents, etc participarem en aquesta tasca de tenir cura del medi ambient.

    Aquesta activitat és una alternativa lúdica emmarcada en un pla d’envelliment actiu i de solidaritat intergeneracional, ja que la utilització del valor terapèutic de les plantes és molt beneficiosa per a la millora de les capacitats físiques, psíquiques, cognitives i socials dels usuaris; oportunitat per integrar els beneficis de l’agricultura generant aspectes molt evidents i rellevants:

  • Combat la depressió del gran que sovint pateixen per un sentiment d’abandó i soledat, generant-hi una responsabilitat que fa que augmenti la seva autoestima i disminueixi la possibilitat de patir certes malalties.
  • El contacte amb la natura n’estimula els sentits, millorant les funcions motores, la tolerància a la feina i l’autonomia personal.
  • Fomenta l’expressió dels coneixements residuals sobre el món de l’agricultura, treballant així les capacitats de la memòria i l’autorealització de la gent gran.
  • Promou la trobada humana a través d’una activitat on el valor de les diferències individuals i diversitat ajudin a connectar i compartir els recursos personals per sumar amb el millor de cada participant, i aconseguir objectius comuns, millorant la qualitat de vida, el benestar, gaudir compartint, la sostenibilitat social i impulsar oportunitats d’emprenedoria i solidaritat.
  • Podria considerar-se també una activitat d’oci, que, a banda de complir la funció principal d’aportar en el lleure activitats recreatives per gaudir-ne, també es pot convertir en un vehicle social per impulsar canvi d’estereotips; suport i col·laboració mútua entre grans i alumnes.

 

DESENVOLUPAMENT

Tant grans com les alumnes i els alumnes del col·legi Elías Tormo van assistir a la zona verda seleccionada ,aquest any va ser a la serra paratge de la Covalta i la realitzem l´últim divendres del mes de gener). Allí, tots plegats plantem diferents arbres que eren pins i carrasques (facilitats per l’Ajuntament d’Albaida). Els funcionaris de l’Ajuntament ens van ajudar també en la tasca de fer els forats. Després els reguem. Per a l’activitat totes les persones participants van portar diferents eines de cultiu; des d’aixades, regadores, rasclets, etc.… que utilitzem per al desenvolupament de l’activitat. En els mesos següents tots els participants ens desplacem per regar els diferents arbres plantats, tant per part de la gent gran com dels xiquets/es.

 

  • CARNESTOLTES:
    A AFMAVA participem del Carnestoltes d’Albaida. En les setmanes anteriors confeccionem la disfressa i el dia de carnaval ens disfressem i fem una festa amb música i balla.

 

MES DE FEBRER:

  • ACTIVITAT DE BAMBOLEO&AFMAVA:
    El 13 de febrer vam fer aquesta activitat, inclosa que va ser molt especial. Combinem reminiscència, reforç de l’autoimatge i autoestima, així com integració a la societat. A AFMAVA atenem persones usuàries que presenten la malaltia d’Alzheimer i/o una altra malaltia neurodegenerativa. Amb els seus programes s’actua per millorar la qualitat de vida dels usuaris i familiars abordant l’estat físic, cognitiu i social. Si bé és cert, que les teràpies convencionals són efectives i s’aconsegueixen beneficis, s’observa que amb el pas del temps les persones usuàries es van cansant de fer sempre les mateixes activitats i cal innovar. En aquesta ocasió, les professionals de l´equip Bamboleo es van desplaçar fins a la seu d´AFMAVA per realitzar una activitat amb les nostres persones usuàries. Bamboleo és una perruqueria molt coneguda a la població d’Albaida, són un grup de noies joves que fan molt bé la seva feina i per això té un prestigi i molta clientela. Durant l’any, col·laboren sempre amb la nostra associació realitzant publicitat a la nostra revista i amb recaptació de fons per a la nostra associació amb recol·lecta en guardioles i venda de productes de marxandatge.
    Però aquest any tenien ganes d’anar una mica més enllà, així que vam organitzar una activitat conjunta i solidària. L’equip Bamboleo, compost per tres perruqueres i dos esteticistes, es van desplaçar al nostre centre i l’activitat consistia a comparar una foto antiga de cada persona usuària amb una actual. Prèviament, des d’AFMAVA vam sol·licitar a la família fotos antigues de les nostres persones usuàries i havíem estat treballant i parlant-ne. Aquell dia, en grups reduïts, l’equip Bamboleo es presentava a cada grup i les persones usuàries els mostraven les fotos i els explicaven de quan eren o els qui estaven en aquestes fotografies. Tot seguit, els explicaven que ara els farien una foto. Un somriure apareixia a les seves cares, però la sorpresa era més gran, les prepararien per a la foto i les posarien maques i guapos, fent-los els cabells, posant-los perfum, pintant les seves ungles i llavis (en cas de les dones i de qui ho volgués). Un cop arreglades/us els farien una fotografia, però …. Màgia! les fotos es feien amb una càmera Instax i en fer la foto sortia un quadradet blanc, que en passar uns minuts es convertia en foto. Cap de les nostres persones usuàries no havia vist mai això, i la sorpresa va ser molt gran per a totes elles. Després s’enganxava una foto antiga i la foto actual en una cartolina amb el logotipus de BAMBOLEO i el lema “SI ANEM ENVELLIR, QUE SIGUI AMB ESTIL!!!!”. Això es va repetir amb les nostres 39 persones usuàries. Vam compartir un matí excel·lent i les nostres persones usuàries van gaudir molt.  Aquest equip de joves alegres i solidàries els van fer passar una estona molt especial. Finalment, pengem en una corda a la paret i amb pinces les diferents cartolines i ho tenim exposat al centre, perquè puguin veure’l quan així ho assassinen. La veritat és que els agrada molt anar a veure aquesta exposició, explicar-se les unes a les altres el que significa per a elles.
    Amb aquesta activitat, la gent gran va participar de forma activa i no va ser un taller només d’ocupació del temps d’oci sinó també terapèutic, on es van fomentar les relacions socials, l’autoestima, l’autoimatge i la reminiscència. Un espai creat per i per a la comunicació i l’intercanvi, des de diferents nivells i possibilitats de cadascú, sense exclusions ni limitacions tant físiques com cognitives. Treballem l’autoestima, la psicomotricitat fina i gruixuda, la salut emocional, la creativitat, frenant el deteriorament cognitiu. Amb tot això estem aconseguint un envelliment positiu i actiu.
  • DIMECRES DE CENDRA:
    El retor de la població realitza una eucaristia a AFMAVA juntament amb la imposició de la creu de cendra i on participa la gent del poble que així ho desitgi. Es comparteix a l’Al·leluia (fullet informatiu de les activitats religioses).

 

MES DE MARÇ: 

  • FALLA AFMAVA:
    Un mes i mig abans es comença a confeccionar la falla. Aquest any la temàtica era EL CENTENARI DE LA CORACIÓ DE LA MARE DE DÉU DEL REMEI D’ALBAIDA (patrona de la població) falla se sol confeccionar en les activitats i tallers. Entra dins de les activitats de manualitats i estimulació cognitiva que combina també coordinació fina i destresa. Es vol fomentar el treball en equip. Es tractarà de crear un ambient lúdic i distès afavorint la confiança entre els participants. Com que és una activitat grupal afavoreix les relacions socials. es tractarà de realitzar activitats manuals: pintar amb diferents materials (pinzell, pintures, ceres…); sobre diferents materials (cartró, paper…); retallar; enganxar; dibuixar; entre d’altres. El dia de la cremà de la FALLA AFMAVA, primer es planta, acudeix el col·legi Elías Tormo a veure la falla, així com per participar del dinar popular que ofereix l’associació consistent en xocolata amb bunyols. També van venir residents de la Residència San Francisco d’Ontinyent, així com de la Residència d’Albaida, familiars, persones voluntàries, alcalde, regidors, familiars de les persones usuàries, persones treballadores, membres de la Junta, persones sòcies, etc.

A AFMAVA també es fa el sorteig del faller i la fallera major, que seran els encarregats d’encendre la falla. És una activitat que ha esdevingut una tradició i on hi participen moltíssimes persones de totes les edats.

Van participar els alumnes i les alumnes del curs 3 primària del CEIP Elías Tormo; familiars i cuidadors de les persones usuàries, components de la Junta Directiva, L’Associació de Cambreres de la Verge del Remei, l’Alcalde de la població així com el Regidor de FESTES i la Regidora de Benestar Social, residents de la Residència Verge del Remei de Albaida i residents de la residència San Francisco d’Ontinyent.

  • VISITA A LA FALLA DE LA RESIDÈNCIA SANT FRANCESC D’ONTINYENT:
    En març ens desplacem amb un grup de persones usuàries a la Residència San Francisco per visitar la seva falla. Tots junts vam esmorzar xocolata amb coca a la llanta i vam estar realitzant psicomotricitat i ball. Compartim un matí molt especial.
  • VISITA A LA CREU DE PASQUA:
    La creu de pasqua és molt tradicional a Albaida. Consisteix en la representació d’un dibuix de quaresma a terra feta amb ous blancs i serradures pintades de colors. L’elabora l’AMPA del C.I. La Immaculada. Es fa la visita el dilluns  dilluns de setmana santa i ens acompanya alguna germana monja d’Albaida, així com totes les persones que també la visitaran.

 

MES DE ABRIL:

  • SORTIDA A MENJAR LA MONA:
    La tradicional sortida de pasqua consisteix a anar a algun lloc conegut a menjar la tradicional mona de pasqua. Vam anar al berenador de la Covalta i vam gaudir menjant la tradicional mona de pasqua amb xocolata, així com de passejar i gaudir del paratge.
  • FIRA D’ABRIL:
    L´últim dijous del mes d´abril any rere any fan una activitat que els agrada molt a les persones usuàries. Es prepara el centre i es decora amb manualitats realitzades per ells i en temàtica de la fira d’abril: flors, farolets, sevillanes, guitarres, etc. Comptem amb la col·laboració del grup de sevillanes d’Albaida que vénen al centre amb els vestits típics de la fira de Sevilla. Fan diverses actuacions amb diferents balls i també balles pasdobles amb les nostres persones usuàries. Finalitzem amb un dinar de germanor. També vam fer un photocall i vam fer fotos molt divertides.
  • SORTIDA A VIVERS LA BARONIA:
    El dia 11 d’abril vam anar a la localitat d’Ontinyent a un viver per comprar les plantes i l’adob necessari per fer un hort urbà. Les nostres persones usuàries van triar què és el que plantarien (tomàquets, cogombres, pebrots, maduixes, enciams…) i es van relacionar amb home i dones d´Ontinyent.
  • SORTIDA A LA FONT DE SIS DEL PALOMAR:
    La tradicional sortida de pasqua consisteix a anar a algun lloc conegut a menjar la tradicional mona de pasqua. Aquest any vam ser el dimecres 17 d’abril a la Font de Sis del Palomar on vam gaudir d’un matí estupenda passejant i fent activitats.

 

MES DE MAIG:

  • VISITA AL MUSEU SEGRELLES:
    El dia 2 de maig vam fer una visita cultural al museu d’un pintor molt conegut de la nostra població. Vam poder visitar la casa museu de l’artista, així com interactuar amb els familiars directes del pintor, que ens van fer una vista guiada.
  • ACTIVITAT INTERGENERACIONAL AMB EL COL·LEGI LA IMMACULADA:
    Realitzem un taller de confecció de flors amb les alumnes i els alumnes del col·legi dels cursos 4 i 5 anys.
  • ROSARI I CELEBRACIÓ DEL MES DE MARIA AMB EUCARISTÍA I OFRENA DE FLORS:
    Quan arriba el mes de maig, les persones usuàries d’AFMAVA resaran el rosari i celebraran el mes de Maria juntament amb les persones que hi volen participar. Comparteixen anècdotes i records, així com cançons i dites populars. Al seu torn, porten a la Verge flors fetes per ells com a manualitats. Aquest any, aprofitant que la patrona de la població era a l’altar, baixem a l’Església del poble juntament amb residents de la Residència Ntra Sra del Remei d’Albaida i el grup de les Cambreres de la Verge del Remei
  • ANIVERSARI CORONACIÓ MARE DE DÉU DEL REMEI:
    El divendres 24 assistim a un teatre on es va representar la coronació de la Verge, Patrona del nostre poble. El teatre el van realitzar les alumnes i els alumnes de 5 anys del C. I. La Immaculada. Seguidament les alumnes i els alumnes de 4 anys van recitar poesies i els de 3 anys van cantar una cançó. Van participar també residents de la Residència Ntr Sra Verge del Remei d’Albaida.

 

MES DE JUNY:

  • EXCURSIÓ MUSEU TÈXTIL D´ONTINYENT:
    El dijous 6 de juny realitzem una vista cultural al museu tèxtil d´Ontinyent, ubicat en una antiga fàbrica tèxtil coneguda per les nostres persones grans. Allà, compartim una visita guiada amb residents de la Residència San Francisco d’Ontinyent així com persones grans que reben les cures de l’associació Cuidem Junts. Després ens vam desplaçar a la plaça de la Concepció, una zona molt concorreguda de gent, i vam anar a una gelateria a prendre un gelat i compartir les experiències viscudes.
  • FOGUERA DE SANT JOAN:
    El dia 28 de juny van venir a l’AFMAVA les festeres de Sant Joan d’Albaida, que són el grup de noies que fan 40 anys. L’activitat comença amb una xerrada on es parla de les activitats que han preparat per a la festivitat i perquè han decidit ser festeres. També es parla de les coses típiques que es fan a Sant Joan. Al centre escrivim en un paper un desig, el cremem a la nostra foguera particular, que és una paperera de ferro de Mafalda i tots tan festeres com persones usuàries i treballadores saltem la paperera simulant que saltem la foguera.
  • BALL ELS MENEITOS:
    El dijous 13 de juny van venir a AFMAVA el grup de ball Los Meneítos (compost per dones i homes que formen part de l’associació mestresses de casa d’Albaida) amb motiu de la celebració del segon aniversari d’AFMAVA a la Casa El Clau i van actuar per a les persones usuàries d’AFMAVA, delectant-les amb els seus balls i animant-los a ballar. Després dinem tots junts i compartim balls, passant-ho de meravella.

 

MES DE JUNY, JULIOL I AGOST: 

  • SORTIDA AL MERCAT MUNICIPAL D’ALBAIDA:
    El dimarts 23 de juliol farem una sortida al mercat municipal d’Albaida. Tindrem una taula informativa de la nostra associació explicant i informant sobre els nostres serveis, accions… sensibilitzant la població d’Albaida, així com acompanyarem les nostres persones usuàries a fer un volt pel mercat municipal i relacionar-se amb la gent de la població.
  • DIA DE L’AMISTAT:
    El dia 30 de juliol és el dia de l’amistat i per això farem una activitat conjunta al nostre centre amb els residents de la residència San Francisco d’Ontinyent. Es pretén confeccionar un mural doble amb un dibuix d’un arbre i les nostres empremtes i posteriorment un serà per a AFMAVA i un altre per a la residència.
  • EIXIDES A LA PISCINA:
    Les persones grans han de fer exercici físic per mantenir-se en forma i recuperar l’agilitat. La natació és un esport que té grans beneficis amb pocs riscos. Es tonifica la musculatura sense fer malbé les articulacions, augmenta la flexibilitat, s’alleugen dolors i inflamacions, millora la salut dels ossos i és aconsellable en cas de lesions d’esquena, de cervicals, lligaments, articulacions i tendons. Com tots els esports aeròbics, enforteix el cor, regula la pressió arterial i, per tant, redueix el risc cardíac, a més a més, rebaixa l’estrès i ajuda a mantenir el cos i la ment actius. Nedar és, en definitiva, una de les pràctiques esportives més gratificants que hi ha, no només pels objectius físics que es poden assolir, sinó per la sensació de vitalitat i benestar que genera en els qui la practiquen. La causa que aquest exercici sigui tan plaent és perquè es desenvolupa en medi aquàtic i que permet gaudir d’una capacitat de moviments, impensables fora d’ell. En entrar a l’aigua el pes del cos és contrarestat per la força de flotació. Els ossos, les articulacions i els músculs s’alliberen de la compressió i la tensió a què estan sotmesos sota l’efecte de la gravetat. Per això ofereix els beneficis descrits anteriorment.

Amb aquesta activitat treballarem en l’àmbit físic, funcional, cognitiu i de rehabilitació, però alhora, en ser una activitat grupal, afavoreix les relacions socials i s’inclou com a activitat d’oci i recreativa per ser a l’aire lliure, en un entorn distès i agradable. Es realitzarà gimnàstica aquàtica, així com exercicis de flotació, de propiocepció… utilitzant xurros, pilotes, maneguets, suros, etc. Hi haurà persones usuàries que no entrin dins la piscina, però gaudiran del seu ambient i entorn, realitzant activitats a l’exterior. Això dependrà de cada persona usuària. A la piscina realitzem activitats intergeneracionals amb els alumnes de l’Escoleta municipal d’Albaida i de l’escoleta esportiva de la mateixa localitat, així com ens relacionem amb la gent de la població que és a la piscina.

 

MES DE SETEMBRE:

Des d’AFMAVA organitzarem les activitats següents per commemorar el Dia Mundial de l’Alzheimer 2024:

 

  • CAMPANYA MANS PER L’ALZHEIMER amb participació de tota la societat, on la gent enviava fotografies amb les mans de color verd reivindicant la malaltia i la necessitat d’ajuda i suport. Aquestes fotografies es publicaven a les xarxes socials amb el hastag #mansperlalzheimer. Hem tingut la col·laboració de col·legis d’Albaida i dels pobles del voltant, de professionals de l’Ajuntament d’Albaida, de diferents empreses de la població, de nens, de grans, entre d’altres que ens han enviat fotografies amb les mans de color verd.
  • PURPURA HOME & AFMAVA. Amb taula petitòria i informativa sobre la malaltia d’Alzheimer, la nostra associació, Federació FEVAFA, Confederació espanyola CEAFA així com informant dels diferents recursos que existeixen.
  • ACTUACIÓ RONDALLA D’ALBAIDA.
  • LECTURA DEL MANIFEST I “GLOBOTÀ”.
  • Vídeo del nostre president i de la regidora de benestar social donant suport a AFMAVA i a la malaltia de l’Alzheimer.
  • Encesa de les llums del Palau Marquesal d’Albaida de color verd.
  • Material de marxandatge per publicitar l’associació i recaptar fons (llibretes, llapis, imants, bosses de comprar, polseres, carpetes, llibretes, davantals, pastillers, …)
  • Difusió a les xarxes socials (pàgina web, facebook, instagram) per arribar a la nostra societat, independentment de la seva edat.
  • Participació a l’acte de lliurament de PREMIS FEVAFA 2024 de commemoració del Dia Mundial de l’Alzheimer.
  • Edició de la revista “en blanc” d’AFMAVA.
  • Publicitat i difusió a la pàgina web d’AFMAVA (www.afmava.es).

Aquestes activitats també les considerem de conscienciació i sensibilització de la societat.

  • GLOBOTÀ DE SANT MIQUEL:
    El 29 de setembre es realitza a Albaida la desperta de Sant Miquel. A AAFMAVA ho celebrem realitzant una globotà amb l’ajuda de la Comissió de festes del 2024 composta per les dames (adolescents de 18 anys) i festers (homes de 40 anys), així com amb els festers de Sant Miquel (que són els homes de la cinquena del 80). Les reines de festa major i infantil ens van dedicar unes paraules, així com el president de festes. Després gaudim d´un dinar de germanor i acabem amb ball.

 

MES D´OCTUBRE: 

  • VISITA A LA MARE DE DÉU DEL REMEI:
    El dia 5 d’octubre les usuàries i usuaris d’AFMAVA, anirem a l’església del municipi d’Albaida a visitar la patrona de la ciutat. Allà esperen les Cambreres de la Mare de Déu del Remei que és el conjunt de dones que s’encarreguen de cuidar, vestir la Mare de Déu, netejar l’església, etc. Al costat, el rector D’Albaida i el vicari del poble, resaren el rosari a la Verge i cantaran cançons típiques d’aquestes dates. Aquell dia, l’església és un anar i venir constant de gent del poble per participar de la visita a la Mare de Déu.
  • VISITA DELS CAPITANS I AMBAIXADORS DE MORS I CRISTIANS:
    El dia 4 d’octubre ens visitaran els càrrecs de capitans moro i cristià, així com els seus ambaixadors de la filà TUAREGS i de la filà BATALLERS. 

 

MES DE DECEMBRE:

  • CONCURS DE POSTALS NADALENQUES:
    A principis de desembre comença en concurs de postals nadalenques en què pot participar qualsevol nen o nena menor de 12 anys de qualsevol municipi. De tots els rebuts, els nostres grans trien tres guanyadores. Sols participar els tres col·legis d’Albaida: CEIP COVALTA, CEIP ELÍASS TORMO I CI LA IMMACULADA.
  • VISITA AL MUSEU DE BETLEMS.
  • BALLS ELS MENEITOS.
  • VISITA DE PARE NOEL.
  • ACTIVITAT INTERGENERACIONAL AMB L’I.E.S. JOSÉ SEGRELLES:
    Assisteixen a AFMAVA els alumnes de l’institut que estan cursant integració social a realitzar una activitat intergeneracional al nostre centre. L’any passat vam realitzar diferents tallers de manualitats nadalenques per decorar i vam acabar cantant nadales tots plegats. Prèviament, la directora i fisioterapeuta d’AFMAVA es desplaça a l’institut per fer una xerrada informativa sobre la malaltia d’Alzheimer i la nostra associació AFMAVA.